Analýza nezaměstnanosti v České republice v letech 2004–2022 - Hofmanová, Tereza; Škrabka, Martin; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Předmětem bakalářské práce je analýza nezaměstnanosti a determinantů, které ji ovlivňují, v České republice mezi lety 2004–2022. Trh práce se během hospodářských krizí značně propadá, což se projevuje na různých ukazatelích, přičemž jeden z nich je i růst nezaměstnanosti. Krize povětšinou způsobí krach či ochromení některých odvětví. Během covidové krize dochází k utlumení některých odvětví, ale zároveň k rozvoji a modernizaci jiných odvětví a služeb, jako jsou kurýrní služby a internetový obchod. Došlo i k modernizaci trhu práce a pracovních podmínek. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že covidová krize ovlivnila míru nezaměstnanosti více, není tomu tak. Velká recese měla na míru nezaměstnanosti značně vyšší dopad než covidová krize. Z provedené studie lze říci, že se míra nezaměstnanosti značně zvýšila převážně u mladých lidí ve věku 15–24 let a také u osob se základním a středoškolským vzděláním. Naopak míra nezaměstnanosti se snížila u lidí s vysokoškolským vzděláním, což je překvapivé, jelikož se u dané proměnné předpokládá opačný vývoj. Během každé z krizí jsou negativně ovlivněni nejrůznější skupiny lidí, přičemž během Velké recese a covidové krize nejvíce na situaci doplatili mladí a následně starší lidé.
Vedoucí práce: Martin Škrabka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses