Analýza dopadu migrácie na kriminalitu v Českej republike v období 2010-2021 - Bernátová, Katarína (2023)
Bakalárska práca skúma dopad migrácie na kriminalitu. Cieľ práce je otestovať hypotézu, ktorá predpokladá pozitívnu koreláciu medzi migráciou a kriminalitou. Na overenie hypotézy je použitý ekonometrický model s panelovými dátami v 14 krajoch Českej republiky v období od roku 2010 do roku 2021. Práca stojí na teoretickom základe modelu kriminality podľa Garyho Beckera, teoretickom vymedzením základných pojmov a literárnej rešerši. Praktickú časť tvorí ekonometrický model využívajúci metódu fixných aj náhodných efektov. Vyskytujúce premenné v modeli sú počet migrantov, počet obyvateľov vo veku 15-24 rokov, počet mužských obyvateľov, miera nezamestnanosti, nominálne HDP a priemerná hrubá mesačná mzda. Vzhľadom na modeli, ktoré boli vytvorené, nie je možné potvrdiť skúmanú hypotézu a považovať migráciu za determinant kriminality. Testovanú hypotézu môžeme zamietnuť na základe výsledkov ekonometrických modelov, pretože koeficient migrácie nie je štatisticky významný.