Analýza tradiční lidové kultury a folklóru na Slovácku - Benedíková, Karolína (2023)
Tato bakalářská práce popisuje tradiční lidovou kulturu a folklor na Slovácku a hodnotí vztahy obyvatel Slovácka k této tematice. Rozebírá Slovácko na jednotlivé etnografické mikroregiony a popisuje jejich místní tradiční lidovou kulturu a folklor. Soustředí se na výčet vládních dokumentů spojených s touto tematikou, s tím související seznamy nemateriálních statků na regionální, národní a nadnárodní úrovni a ocenění Nositel tradice lidových řemesel. Ke získání dat práce využívá strukturovaných rozhovorů i doplňujícího dotazníkového šetření. Tyto dva výzkumy zprostředkovávají data ke komparaci a k praktické náplni práce, kterou je potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz. Na závěr práce popisuje výsledky výzkumů, odpovídá na hypotézy a nabízí shrnutí výsledků celé bakalářské práce.