Komparace institucionálního nastavení sociálního systému v rámci péče o malé dítě v ČR a vybraných zemí dle typologie welfare state k roku 2022 - Ledvinová, Pavla; Dlouhá, Tereza; Milaniaková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá komparační analýzou rodinných politik v rámci péče o malé dítě k roku 2022 v rámci ČR a jednotlivých zemí zastupujících typologii welfare state, a to Švédska, Německa a Irska. Teoretická část práce rozebírá problematiku sociální a rodinné politiky, typologii welfare state, teorii racionální volby a tzv. nudgingu společně s determinanty rozhodovacího procesu rodičů. Navazující praktická část dále analyzuje celkové nastavení jednotlivých dávek v rámci sledovaných zemí společně s podmínkami určujícími nárok na tyto poskytované dávky. Na základě provedené komparace dochází práce k závěru, že nejštědřeji nastavené jednotlivé rodinné dávky poskytuje Švédsko, avšak na úkor vysokých nákladů na toto zabezpečení. To však v případě Švédska vede k nejvyšší zaměstnanosti matek a nejrovnoměrnějšímu dělení pobírání rodičovského příspěvku, což je zapříčiněno i institucionálním nastavením dávek. Nejnižší míry zaměstnanosti matek dosahuje ČR, kde je současně nejméně rovnoměrné rozdělení pobírání rodičovského příspěvku mezi muže a ženy. To je zapříčiněno relativně dlouhou dobou mateřské a rodičovské dovolené a absencí stimulačního prvku podporující rozdělení péče mezi oba rodiče. Současně v práci byla potvrzena hypotéza, že Švédsko má štědřejší systém dávek v rámci péče o malé dítě a obsahuje více pobídek (nudge) než Irsko, což je v souladu s typologií welfare state.
Vedoucí práce: Tereza Dlouhá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses