Zdravotní stav populace v České republice : příčiny a důsledky - Hamáčková, Nela; Vrabcová, Jana; Průša, Ladislav, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
V této bakalářské práce je sledován zdravotní stav obyvatel České republiky, zejména skrze délku života ve zdraví. Je analyzován vztah mezi střední délkou života a délkou života ve zdraví a nastíněn budoucí vývoj obou ukazatelů do roku 2035. Součástí práce je také popis financování zdravotního systému v České republice a odhad budoucích příjmů a nákladů zdravotních pojišťoven do roku 2035. Cílem je zjistit, zda se zdravotním pojišťovnám podaří ufinancovat očekávané zvýšené náklady související zejména se stárnutím obyvatelstva. V práci je pracováno se statistickými metodami (regrese, analýza trendu, klouzavé průměry). Využívány jsou zejména výsledky z šetření EU-SILC a data zveřejněná Českým statistickým úřadem (např. projekce do roku 2100, výsledky Výběrového šetření pracovních sil). Z analýzy vyplývá, že v současnosti celkové roky života přibývají o něco rychleji než roky života prožité ve zdraví. Do budoucna by však mohlo dojít ke změně trendu, kdy by osoby prožili větší část života ve zdraví. Dle projekce by se zdravotním pojišťovnám mělo podařit do roku 2035 prostřednictvím očekávaných příjmů ufinancovat očekávané výdaje.
Vedoucí práce: Jana Vrabcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses