Dopady zahraniční politiky na ekonomiky SRN a NDR v 50. letech 20. století - Fulínová, Anna (2023)
Bakalářská práce se zabývá dopady zahraniční politiky na ekonomiky Spolkové republiky Německo a Německé demokratické republiky v 50. letech 20. století. Cílem práce je komparace dopadů odlišné orientace států v rámci světa rozděleného železnou oponou. V souvislosti s tímto tématem byly hledány odpovědi na dílčí otázky: Jak bylo Západní Německo ovlivněno západními okupačními mocnostmi, přijetím Marshallova plánu a vstupem do Evropských společenství? Na druhé straně jsou na místě otázky, jak byla NDR ovlivněna Sovětským svazem, nastavením centrálně plánované ekonomiky a vstupem do Rady vzájemné hospodářské pomoci? Za účelem zodpovězení těchto otázek práce v teoretické části nejprve popisuje okolnosti vzniku dvou německých států, jejich fungování a navazování zahraničních vztahů v 50. letech. V praktické části je pak analyzován HNP, průmysl, zemědělství a zahraniční obchod obou států. Z práce vyplývá, že oba státy byly ovlivněny ještě před svým vznikem okupačními mocnostmi, a to zapříčinilo jejich odlišnou orientaci po jejich vzniku v roce 1949. SRN se vlivem Marshallova plánem a vstupem do Evropských společenství začlenila do bloku západních států a to ovlivnilo její ekonomiku i strukturu zahraničního obchodu. NDR byla ovlivněná Sovětským svazem, přijetím plánovaného hospodářství a RVHP, což mělo dopad na její hospodářství, strukturu průmyslové výroby i zahraniční obchod.