Special Relationship? : Hospodářské a politické vztahy mezi Velkou Británií a Spojenými státy americkými v letech 1945-1956 - Černík, Matěj; Kovář, Martin, 1965-; Burianová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj zvláštního anglo-amerického vztahu v letech 1945–1956. Cílem práce je ověření či vyvrácení hypotézy, že onen zvláštní vztah měl pro Velkou Británii osudový dopad. V práci je provedena analýza vývoje anglo-amerického vztahu od konce 19. století s podrobnějším rozborem válečných let a následného hospodářského a politického vývoje po druhé světové válce. Dále je tento vývoj analyzován a zasazen do kontextu světových událostí. Jsou zde detailně analyzovány americké půjčky Británii a dopad na britské fungování a jejich rozhodovací samostatnost, pokud se jednalo o jejich iniciativy v různých oblastech světa. Je zde potvrzena hypotéza, že pro Británii měl vztah se Spojenými státy osudový dopad, jelikož od průběhu války začali ztrácet své velmocenské postavení, a tento stav se po konci druhé světové války prohluboval. Velký podíl na tom měla americká snaha stát se hospodářskou velmocí a kontrolovat světový trh dle vlastních pravidel. Dle uvedené analýzy můžeme říci, že byla Británie vyměněna Spojenými státy v politické i hospodářské rovině na světové úrovni.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses