Porovnání plodnosti ČR a vybraných zemí EU během covidových let - Klápa, Vladislav (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem plodnosti během covidových let 2020–2022 v České republice, Portugalsku, Maďarsku, Lotyšsku a Švédsku. Cílem je zanalyzovat, zda došlo ve vybraných zemích ke změnám v počtech narozených dětí v období zavedených covidových opatření. První teoretická část je věnována definicím základních demografických pojmů spojených s tematikou. Další kapitoly se zaměřují na faktory ovlivňující plodnost v zemích Evropské unie, dále shrnují informace spojené s onemocněním Covid-19. Závěr teoretické části uvádí druhy vládních opatření ke zpomalení šíření nákazy a v tabulkách jsou rozpracována konkrétní nařízení ve vybraných státech. Praktická část je rozdělena do dvou období. Nejprve je vysvětlen vývoj plodnostních ukazatelů mezi lety 2011–2018, tedy před prvními informacemi o nemoci. Poté se práce zaměřuje na covidové roky 2020–2022 v absolutních číslech, ale i bazických a řetězových indexech. Součástí této kapitoly je také analýza počtu narozených podle pořadí dítěte. Další část se zabývá souvislostí mezi plodností v jednotlivých měsících a opatřeními, která platila v zemi o devět měsíců dříve. Závěrečné dvě kapitoly praktické části jsou věnovány celkovému souhrnu a srovnání výsledků České republiky s dalšími vybranými zeměmi. Bylo zjištěno, že Covid-19 s určitými rozdíly negativně ovlivnil plodnostní ukazatele ve všech sledovaných zemích. Největší poklesy byly obvykle zaznamenány v měsících s nejtvrdšími restrikcemi. Práce končí nástinem očekávaného vývoje plodnosti v nadcházejících letech.