Hypotéza efektivních trhů, akciové indexy a ETF fondy - Prokopec, Lukáš; Potužák, Pavel; Mach, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této bakalářské práce je testovat, zda je pohyb cen akcií nahodilý v souladu s hypotézou efektivních trhů, nebo lze jejich pohyb predikovat na základě dostupných informací. Ze syntézy odborné literatury vyplývá, že hypotéza efektivních trhů není všeobecně přijímána a existují empiricky podložené anomálie, které hypotézu vyvrací. V souvislosti s anomáliemi je nutné brát v potaz existenci transakčních nákladů, které snižují potenciální zisky realizované díky anomáliím. ETF fondy jsou obecně vnímány jako inovace v oblasti pasivního investování, které má ovšem i své kritiky. Ti poukazují na případnou distorzi na trhu podkladových aktiv a další rizika. V časovém rozmezí let 1970-2020 práce testuje chování cen akciového indexu S&P 500, které jsou vysvětlovány cenami ropy a americkými makroekonomickými ukazateli. Z výsledného modelu vyplývá, že existuje statisticky významný efekt míry nezaměstnanosti a změn v úrokových sazbách na ceny sledovaného indexu v dalším čtvrtletí. Jelikož lze dle modelu predikovat budoucí pohyb cen akciového indexu, je hypotéza efektivních trhů v její slabé formě zamítnuta.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses