Genderová nerovnost na trhu práce v Pardubickém kraji mezi lety 2000—2022 - Rejmanová, Tereza (2023)
Předmětem bakalářské práce je genderová nerovnost na trhu práce a následná analýza vývoje dané problematiky v Pardubickém kraji. Teoretická část práce rozebírá jak trh práce se svými specifiky, tak rovnost a diskriminaci žen nejen v České republice. Na feministické a neoklasické teorii jsou demonstrovány důvody vzniku odlišného nahlížení na muže a ženy a teorie preferencí ukazuje, s jakými typy žen se lze na trhu práce setkat. V praktické části je analyzován Pardubický kraj pomocí makroekonomických ukazatelů jako je např. zaměstnanost, ekonomická aktivita či mzdové charakteristiky. Je doplněna o charakteristiku zkoumané oblasti a její snahy o zlepšení pozice žen na daném území. Praktická část dospěla k závěru, že jak Pardubický kraj, tak celá Česká republika se stále potýkají s vážnou genderovou nerovností. Podpora jejich odstranění je však účinná a zaměstnanost, ekonomická aktivita i mzdové rozdíly mají pozitivní tendenci. Dílčím přínosem je i pohled na dopad pandemie Covid-19 na trh práce v Pardubickém kraji, který zpomalil příznivý vývoj.