Analýza výpočtu důchodu v České republice – porovnání a predikce budoucího vývoje na základě aktuálního vládního návrhu projednávaného v roce 2023 - Jirásková, Lenka; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce analyzuje trend postupného zvyšování důchodů v období od roku 2022 do roku 2023. Práce zkoumá navýšení důchodů před změnou a po změně výpočtových parametrů. Modelové situace se zaměřují na výpočet ve vazbě k minimální, průměrné a nejvyšší částce důchodu. Model vychází z roku 2022 z důvodu dvou mimořádných valorizací, na které navazuje řádná lednová valorizace v roce 2023. Konečné částky valorizace z ledna 2023 jsou použity pro porovnání a výpočet navýšení důchodů a to před a po změně výpočtových parametrů pro valorizaci v červnu roku 2023. Hlavní cíl práce: potvrdit či vyvrátit hypotézu, že změna výpočtu valorizace bude mít negativní vliv na důchody občanů v poproduktivním věku. Tato hypotéza byla vyvrácena. Výsledky ukazují, že i přes snížení červnové valorizace budou důchody stále růst a občané tak budou mít vyšší příjem než dříve. Nicméně u osob s průměrným a vyšším důchodem dojde k poklesu očekávané výplaty, zatímco občané s nízkými příjmy si mírně polepší oproti původní variantě před novelizací. Snížení červnové valorizace povede ke snížení výdajů ze státního rozpočtu, což přinese úspory ve vyplácení důchodů. Tato úsporná opatření mohou mít dlouhodobě pozitivní vliv na celkový rozpočet státu a přispět ke snížení deficitu veřejných financí a udržitelnosti sociálního systému.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses