Komparace incentiv čínských veřejných a soukromých zahraničních investic a jejich hospodářsko-politické dopady v subsaharské Africe se zaměřením na Nigérii a Keňu v letech 2003-2021 - Urych, František; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Zubíková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce zkoumá na základě datové analýzy a literární rešerše odlišné motivy čínských veřejných a soukromých investic a jejich hospodářsko-politické dopady v subsaharské Africe se zaměřením na Nigérii a Keňu v letech 2003-2021. V posledních dvou dekádách se objem obou druhů investic značně navýšil, liší se však jejich motivy. Zatímco soukromé investice jsou poháněny rostoucím spotřebitelským trhem, levnou pracovní sílou a vyšší ziskovostí, veřejné investice sledují především strategické a politické zájmy, jako jsou přístup k přírodním zdrojům nebo rozšíření vlivu na mezinárodním poli. Soukromé a státní firmy také operují v rozdílných sektorech ekonomiky. Hospodářsko-politické dopady byly určeny na základě analyzovaných dat ze Světové banky, China Research Initiative a terénního výzkumu poradenské společnosti McKinsey. Výsledky analýzy naznačují, že největší vliv na ekonomiky může mít rostoucí závislost na čínských importech a půjčkách. U soukromých firem je významný technologický transfer a pomoc s digitalizací SSA ekonomik. Podíl PZI na výkonnosti ekonomik je zatím nevýznamný. Nejvíce PZI však míří do sektoru stavitelství a výstavba dopravní infrastruktury je důležitým faktorem pro stimulaci ekonomické aktivity.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses