Komparace rodinné politiky ve Švédsku, Polsku a České republice s demografickým vývojem v letech 2012-2022 - Nekolová, Zlatuše (2023)
Tato bakalářská práce řeší problematiku vlivu rozdílných rodinných politik v České republice, Polské republice a ve Švédsku na stárnutí populace pomocí zkoumání vlivu zvyšování výdajů na peněžitou pomoc v mateřství (a sociálního zabezpečení) na demografický vývoj v letech 2012 až 2022. Teoretická část bakalářské práce se zabývá vymezením základních pojmů souvisejících s tématem rodinné politiky, jejího vývoje a významu jakožto součásti sociální politiky. Závěr této části představuje druhy nástrojů rodinné politiky a jejich rozdílnost ve zkoumaných zemích. Praktická část uvádí graficky znázorněná data demografického vývoje v komparaci s vývojem výše výdajů na peněžitou pomoc v mateřství a celkových výdajů na sociální zabezpečení. Udává vyhodnocení možné závislosti demografického vývoje na těchto výdajích. Cíl práce se podařilo naplnit a závislost demografického vývoje na výši daných výdajů se neprokázala. Přínos práce a její ojedinělost spočívá ve výběru sledovaných států a metodě výzkumu. Využití těchto poznatků umožňuje vyloučení výrazného vlivu zvyšování výše daných výdajů na demografický vývoj a umožňuje další zkoumání jiných faktorů ovlivňující demografický vývoj.