Komparace hospodářsko-politických opatření proti zvýšení cen ropy ve Spojeném království při ropných šocích 70. let 20. století a energetické krizi v roce 2022 - Horáček, Adam (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá hospodářskými opatřeními po ropných šocích 70. let 20. století a po energetické krizi roku 2022, vyvolané embargem na ruský plyn ve Spojeném království. Cílem je komparovat tato opatření a následně zvážit možnost, zda se opatření po ropných šocích dají uplatnit na situaci energetické krize v roce 2022. V teoretické části jsou vysvětleny ekonomické pojmy, používané v práci (tvorba ceny ropy, regulace či negativní nabídkový šok). Poté se zaměřuje na historické pozadí ropných šoků a opatření, které měly za cíl tlumit následky těchto šoků. V praktické části je provedena analýza jednotlivých zkoumaných období a vlivů opatření na zotavení ekonomiky Spojeného království. Poslední částí je samotná komparace opatření minulých a současných a analýza, zda by opatření minulá napomohla k zotavení britské ekonomiky v roce 2022 a v následujících letech. Možnými opatřeními, která měla spíše pozitivní vliv na obnovení ekonomiky Spojeného království v období ropných šoků jsou investice do získávání vlastních energetických zdrojů, především ropy a zemního plynu, a privatizace státních podniků. Obě opatření jsou do jisté míry používána v horizontu posledních patnácti let. Investice do získávání zdrojů jsou již rozšířeny v rámci vládního programu pro boj s energetickou krizí. Tato práce také objevila možný pozitivní dopad privatizací státních podniků v podmínkách energetické krize roku 2022.