Analýza proveditelnosti a efektivnosti opatření tykajících se veřejné dopravy a energetiky plynoucích z Green Dealu ve Středočeském kraji v letech 2019 až 2030 - Fischer, Josef; Pavlíček, Tomáš; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této práce je určit, která opatření tykající se veřejné dopravy a energetiky jsou efektivnější, a která lze jednoznačně lépe aplikovat v praxi. Pro účel této práce byl vybrán Středočeský kraj, který má specifické složení elektráren a veřejné dopravy. Všechna využitá opatření plynou z balíčku Fit for 55, což je momentálně velice aktuální a diskutovaný soubor hospodářských politik předkládaných Evropskou unií. V teoretické části je popsána teorie regulace s návazností teorie inovace a její teorie šíření. Dále je definován problém dotací, jakožto hlavní složky financování balíčku Fit for 55 a následně je samotná definice Green Dealu. Podkapitolou je samotný balíček hospodářských politik s názvem Fit for 55 a následně jsou definována jednotlivá opatření týkající se přímo energetiky a veřejné dopravy. V praktické části je porovnáváno, která omezení jsou efektivnější. Toho je dosaženo za pomoci výpočtu, jak nákladné bude snížit emise CO2q o 1 % pouze v jednom určitém odvětví. Praktická část se nejprve zaobírá problematikou veřejné dopravy. Předkládány jsou zde výpočty potřebné k určení efektivnosti opatření. Dále se zabývá problematikou energetiky a opět vypočítává efektivnost. Následuje komparace těchto dvou sektorů a následně určuje, který je efektivnější. V praktické části jsou také popsány problémy s proveditelností jednotlivých opatření. V závěru práce je na základě komparace vyhodnoceno, že efektivnější je se věnovat opatřením tykajícím se energetického průmyslu, avšak jejich proveditelnost v praxi je velice obtížná, skoro až nereálná. Formální hypotéza: „Opatření týkající se energetiky jsou efektivnější než opatření týkající se veřejné dopravy“ se potvrdila, ale je potřeba uvážit problémy spojené s reálnou implementací opatření do hospodá
Vedoucí práce: Tomáš Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses