Vývoj trhu s bydlením v hlavním městě Praze z pohledu finanční dostupnosti v letech 2013–2021 - Doktor, Vojtěch (2023)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení v Praze v letech 2013 – 2021. K analýze jsou využity tři indikátory. Jedná se o indikátory price to income a housing expenditures to income, které analyzují dostupnost vlastnického bydlení a indikátor rent to income, který analyzuje dostupnost nájemního bydlení v Praze. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou vysvětleny důležité pojmy spojené s trhem bydlení, bytovou politikou a financováním vlastnického bydlení. V praktické části je nejdříve analyzován trh s bydlením v Praze z pohledu důležitých statistických ukazatelů. Následně je analyzováno vlastnické a nájemní bydlení pomocí zmíněných indikátorů. Cílem bakalářské práce je potvrdit hypotézu tvrdící, že: „Finanční dostupnost vlastnického i nájemního bydlení v Praze ve sledovaném období klesá“. Výsledky indikátorů odhalují, že vývoj finanční dostupnost vlastnického bydlení je spíše klesající. Dostupnost nájemního bydlení, ale v průběhu sledovaných let spíše roste, a proto není možné testovanou hypotézu potvrdit. Součástí bakalářské práce je porovnání trhu s bydlením v Praze a České republice s trhy s bydlením v zemích EU pomocí jednotlivých statistik a ukazatelů. Mezinárodní porovnání odhaluje, že vlastnické bydlení v Praze i České republice je oproti ostatním zemím velmi nedostupné. V závěru práce jsou zhodnoceny faktory determinující ceny nemovitostí v Praze. Za nejvlivnější faktor ovlivňující nedostupnost bydlení v Praze je určeno složité schvalování stavebního povolení a nedostatečné územní plánování.