Postavení cizinců na českém trhu práce v letech 2012-2022 včetně krátkodobé predikce - Chlebcová, Michaela (2023)
Tato bakalářská práce shrnuje poznatky pracovní migrace a zaměřuje se na analýzu vývoje počtu cizinců na trhu práce v České Republice. Vybranými ukazateli, které podporují cíl práce jsou celkový počet aktivních cizinců na českém trhu práce, zaměstnanost cizinců dle státní příslušnosti, krajské příslušnosti a podle pohlaví. Mezi faktory ovlivňující počet aktivních cizinců na českém trhu patří výše průměrné mzdy, výše HDP na osobu či nezaměstnanost. Výsledkem analýzy je, že aktivních cizinců na českém trhu práce přibývá a v následujících letech bude přibývat. Tato hlavní výzkumná otázka je podpořena dvěma hypotézami. Hypotéza H1: Motivací cizinců pro práci v ČR jsou vyšší mzdy a hypotéza H2: Cizinci pracující v ČR neobsazují pracovní místa českým občanům. Obě tyto hypotézy jsou v rámci práce verifikovány. Výzkum pracuje s daty dostupnými z databází Českého statistického úřadu, případně Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky.