Komparace financování sportu v České republice s Rakouskou republikou v období 2018 - 2022 - Pokorná, Jessica (2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou financování sportu na území České republiky a sousedního státu Rakouské republiky ve vybraném období 2018-2022. Cílem práce je porovnat oba systémy financování, s ohledem na jejich strukturu organizace sportu. V teoretické části jsou použity metody deskripce a literární rešerše. Definuje základní pojmy spojené s tématem, zejména veřejné a soukromé zdroje a systém financování sportu v České a Rakouské republice. Tato část nabídne i popis sportu jako ekonomického statku, dále vymezení externalit ve sportu a pohled do historie sportu a společných znaků obou zemí. V praktické části jsou využity metody analýzy a komparace. Data pro analýzu a komparaci jsou převzata zejména z oficiálních dokumentů jednotlivých sportovních organizací a státních institucí. Je zde popsána organizační struktura sportu a detailněji její hlavní zastřešující organizace. Následně hodnotí a analyzuje danou problematiku na základě zjištěných dat. Soustředí se i na nově vzniklou organizaci v České republice Národní sportovní agenturu, která převzala veškerou dotační politiku od MŠMT. V Rakouské republice je blíže popsána v tomto směru, působící organizace Bundes-Sport GmbH a též nově vzniklé Federální ministerstvo pro umění, kulturu, veřejnou správu a sport. Pro budoucnost podpory sportu obou zemí sehrávají velkou roli vzniklé koncepce a politika EU. Na závěr, práce doporučuje na základě provedené komparace, konkrétní kroky v oblasti financování sportu v České republice.