ANALÝZA EKONOMICKÉHO VÝVOJE ZEMÍ BRICS V LETECH 2010-2021 - Větrovcová, Alena (2023)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení hospodářského vývoje zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika) v komparaci s ostatními světovými velmocemi G7 v letech 2010-2021. V práci jsou využita roční panelová data a zejména makroekonomické ukazatele jako např. HDP, míra nezaměstnanosti, míra inflace, měnový kurz, či běžný účet platební bilance. Analýza je provedena na dvou úrovních. Komparace přímo mezi státy uskupení BRICS a v druhé části tyto výsledky jsou aplikovány na komparaci se zeměmi G7. Práce se zaměřuje i na detailnější komparaci uvnitř uskupení BRICS a to zejména na Čínu jako totalitní stát a stát s největším počtem obyvatel na světě v porovnání s ostatními formálně demokratickými státy v uskupení. Účelem práce je posoudit, zda hospodářská politika těchto zemí vedla ke zlepšení, stagnaci, či zhoršení ekonomických ukazatelů v porovnání s vyspělými ekonomikami v rámci G7 během druhé dekády 21. století. Data jsou čerpána z databáze Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a odborné literatury. Ze závěru práce vyplývá, že ekonomické uskupení BRICS se v průběhu sledovaného období dokázalo přiblížit pomocí sledovaných makroekonomických ukazatelů zemím G7 a do budoucna může být jejich silným rovnocenným partnerem.