Dopady zavedení spotřební daně na nápoje slazené cukrem ve vybraných zemích EU v letech 2014-2022 - Bílek, Jan; Ševčíková, Michaela; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit dopady zavedení spotřební daně na nápoje slazené cukrem ve vybraných zemích Evropské unie ve zkoumaném období mezi lety 2014–2022. Mezi vybrané země je zařazena Belgie, Finsko, Francie, Lotyšsko, Maďarsko a Portugalsko. Dopady budou zkoumány za pomoci vývoje tržních cen nápojů slazených cukrem na základě analýzy uvalené daně a následně podle vývoje spotřeby nealkoholických nápojů. Teoretická část nabízí bližší seznámení s daňovým systémem Evropské unie. Následně je představena spotřební daň na nápoje slazené cukrem a její podobenství s Pigouovou daní a v neposlední řadě popisuje teoretická část legislativu Evropské unie v oblasti veřejného zdraví a v souvislosti s tím i zdravotní problémy spojené s konzumací nápojů slazených cukrem. Praktická část analyzuje zavedení spotřební daně na nápoje slazené cukrem v již zmíněných šesti zemích Evropské unie. Následně analyzuje její dopad na vývoj cen těchto nápojů a v souvislosti s cenami i vývoj jejich spotřeby. Následně práce porovnává daňové příjmy z nápojů slazených cukrem ve vybraných státech s výjimkou Francie. V poslední kapitole předkládá práce národohospodářská doporučení týkající se zavedení spotřební daně na nápoje slazené cukrem. Cílem zavedení této daně je snížení spotřeby nápojů slazených cukrem a tím zlepšit zdraví veřejnosti. U pěti z šesti států se potvrdilo, že je možné naplnit cíle této daně.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses