Analýza vplyvu nezamestnanosti na úmrtnosť v krajoch Slovenskej republiky - Kačeňáková, Ema; Špeciánová, Jitka; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo preskúmať vzťah medzi nezamestnanosťou a úmrtnosťou v jednotlivých regiónoch Slovenskej republiky. Konkrétne bolo cieľom zistiť, či má vysoká miera nezamestnanosti negatívny vplyv na zdravotný stav obyvateľstva, čo vedie k zvýšenej úmrtnosti vo vekovej skupine 18-64 rokov v jednotlivých regiónoch Slovenskej republiky. Teoretická časť práce poskytla podrobnú analýzu základných pojmov súvisiacich s nezamestnanosťou a úmrtnosťou a rovnako súhrn literárnych a vedeckých poznatkov vo forme literárnej rešerše. Okrem toho sa v teoretickej časti práce skúmal vývoj trhu práce Slovenskej republiky rovnako ako demografický vývoj v sledovanom období. Praktická časť práce bola postavená na ekonometrickom modeli, ktorý skúmal vplyv nezamestnanosti na úmrtnosť vo ôsmich krajoch Slovenskej republiky v období rokov 2001 až 2021. Hlavným zdrojom údajov pre túto analýzu boli dáta Štatistického úradu SR. V tejto štúdii boli použité metódy fixných a náhodných efektov na panelových dátach. Hypotézou štúdie bolo, že medzi nezamestnanosťou a úmrtnosťou bude existovať pozitívna korelácia. Výsledky štúdie však túto hypotézu nepotvrdili. Záverom možno konštatovať, že táto štúdia poskytuje dôležité poznatky o vzťahu medzi nezamestnanosťou a úmrtnosťou na Slovensku. Výsledky naznačujú, že vzťah medzi týmito dvoma premennými nie je priamočiary a môže byť ovplyvnený ďalšími faktormi, ako je napríklad sociálna a hospodárska politika.
Vedoucí práce: Jitka Špeciánová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses