Analýza pražského trhu ojetých aut využitím metod data miningu - Adayev, Adilkhan; Chudán, David; Strnad, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Cílem této bakalářské práce je získání dat pomocí technologie web scrapingu a následná analýza těchto dat s využitím explorační analýzy a data mining technik pro identifikaci zajímavých vzorů a trendů na pražském trhu s ojetými automobily. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je podrobně představena oblast data miningu, včetně popisu základních pojmů, vybraných metod, jejich aplikace a způsobů hodnocení. Dále je popsána metodika CRISP-DM, která poskytuje rámec pro řízení data miningových projektů a bude použita v praktické části práce. Následně je pozornost zaměřena na technologii web scrapingu, její principy, nástroje a etické aspekty spojené s touto oblastí. V praktické části je detailně popsán proces získávání dat z online autobazaru tipcars.com pomocí web scrapingu a jejich předzpracování s využitím Excelu a Pythonu. Na základě těchto předzpracovaných dat je provedena důkladná explorační analýza, která následně umožní vytvoření modelů, včetně regresního modelu a shlukové analýzy. V rámci regresního modelování jsou vytvořeny dva modely, jeden založený na číselných atributech a druhý kombinující číselné a kategorické atributy. Shluková analýza zahrnuje identifikaci čtyř shluků, které jsou následně vizualizovány prostřednictvím grafů. Před závěrem práce jsou diskutovány dosažené výsledky a zjištěné poznatky. V závěru je shrnutí celé práce a její důležité aspekty.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses