Vliv rizikového kapitálu na produktivitu a ekonomický růst - Štěrba, Roman; Slaný, Martin, 1982-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem bakalářské práce je nalézt odpověď na otázku, zdali investice do rizikového kapitálu přispívají k ekonomickému růstu a zvýšení produktivity technologického (ICT) sektoru. Ačkoliv současný akademický konsenzus naznačuje, že rizikový kapitál skutečně podporuje inovace a ekonomický růst, není jisté, zda to samé platí i pro Českou republiku s její relativně krátkou historií v oblasti rizikového kapitálu. Pro srovnání a začlenění českého trhu s rizikovým kapitálem do globálního kontextu byly vybrány Spojené státy americké, jakožto kolébka rizikového kapitálu, se kterými bude ČR v práci srovnána. V teoretické části práce jsou představeny základní teorie rizikového kapitálu, jeho dopad na ekonomiku a shrnutí relevantní odborné literatury k tématu. V empirické části jsou aplikovány metody srovnávací a regresní analýzy, a to pomocí metody OLS i metody Pooled OLS panelových dat pro USA a ČR v období 2007-2021, doplněné o data dalších osmi zemí bývalého východního bloku jakožto proxy pro rozšíření dat pro ČR. Výsledky empirické analýzy však neprokázaly signifikantní vliv investic do rizikového kapitálu na ekonomický růst ani na produktivitu ICT sektoru v České republice. Tento výsledek naznačuje, že další výzkum je nutný pro pochopení specifických faktorů, které ovlivňují vztah mezi rizikovým kapitálem a ekonomickým růstem v České republice, a pro formulaci doporučení pro podporu úspěšného rozvoje tohoto sektoru.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses