Problematika stárnutí obyvatelstva na pracovním trhu ČR v období 2020-2050, se zaměřením na podporu zaměstnanosti starších osob ve věku 50 let a více - Mikšovská, Melánie (2023)
Bakalářská práce diskutuje problémy a důsledky aktuální situace stárnutí obyvatel na pracovním trhu. Dále pak navrhuje a analyzuje nástroje pro stimulaci zaměstnanosti starších osob nad 50 let v souvislosti s aktuální situací. V teoretické části charakterizuje pojmy doprovázející studovanou problematiku, demografickou strukturu obyvatel a její prognózu do budoucna s následnými dopady na systém České republiky, která potvrzuje rostoucí význam tohoto tématu. V praktické části práce již navrhuje a analyzuje konkrétní nástroje, které by mohly podpořit právě zaměstnanost starší skupiny lidí, neboť zapojení této skupiny na trh práce je vzhledem k situaci prakticky klíčové pro udržení stávajícího systému. Řešení stárnutí obyvatel a nezaměstnanost starších osob si žádá svá řešení a práce z analýzy navrhuje určitá opatření, zejména v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, aplikaci principu age management, částečnou důchodovou reformu, popřípadě daňově-dávkové nástroje pro stimulaci nabídkové, ale i poptávkové strany na pracovním trhu starších osob pro stabilizaci stávajícího systému a problematiku České republiky.