Urbanizace a její demografický dopad v atypickém případě města Mostu - Faltys, Ladislav (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá městem Most a jeho okolní oblastí z demografické perspektivy. První částí práce je historická rešerše moderních dějin města v období od průmyslové revoluce do konce normalizačního období socialismu. Následuje průzkum současné demografické struktury místního obyvatelstva. Další částí práce je diskuse o sociálních problémech města, jako jsou nezaměstnanost, kriminalita a jeho atypická vzdělanostní struktura. Cílem práce je posoudit současný demografický a sociální charakter města Most s výhledem na jeho budoucí vývoj.