Ranná deziluze při přechodu ze studentského do pracovního života - Huňa, Martin; Motlová, Veronika; Fischerová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá tématem deziluze při přechodu mezi vysokoškolským a pracovním životem u absolventů Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Hlavním cíle práce je analýza zkušeností daných respondentů s přechodem ze studií do práce. Teoretická část detailněji představuje základní pojmy vnitřního poslání, smysluplnosti práce a fenoménu zvaného Bullshit Jobs. Závěrem je v teoretické části okomentován přechod ze studentského do pracovního života dle dostupné literatury a dosavadních poznatků. Praktická část je založena na kvalitativním výzkumu s cílem detailněji přiblížit žitou zkušenost respondentů s daným tématem. Pomocí polostrukturovaných hloubkových rozhovorů, snáslednou analýzou a interpretací pomocí metody interpretativní fenomenologické analýzy, je zkoumán vztah respondentů vůči vnímání daného oboru, a to pomocí motivace, vnitřního poslání, smysluplnosti práce či vnímané deziluze. Výsledky výzkumu poukazují na neúspěšný přechod daných respondentů mezi studentským a pracovním životem, především v závislosti na nepociťování vnitřního poslání vůči oboru, značně zažívané deziluzi a neaktivitě vzdělávací instituce vkontextu pomoci absolventů shladkým přechodem do pracovního života již v průběhu studií.
Vedoucí práce: Veronika Motlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses