Virtuální organizace jako organizační inovace - Procházková, Klára; Špaček, Miroslav, 1954-; Bočková, Nina, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou virtuálních organizací, jakožto typem organizačních inovací. Výzkum je věnován zejména bariérám, které brání transformaci tradičních organizací na virtuální a také hnacím silám, které implementaci tohoto nového organizačního uspořádání podněcují. Teoretická část je rozdělena do tří základních okruhů. První velkou kapitolou je okruh týkající se teorie a významu inovací, následuje rozsáhlá kapitola věnující se virtuálním organizacím a posledním velkým okruhem je kapitola zabývající se transformací firmy jako manažerským konceptem. Na teoretickou část navazuje část praktická v podobě kvalitativního výzkumu, který přispívá k naplnění hlavního a dílčího cíle práce. Ke sběru dat v rámci kvalitativního výzkumu je využito hloubkových rozhovorů, jenž jsou vedeny se vzorkem deseti respondentů spadajících do stanoveného výzkumného souboru. Cíl práce je rozdělen na hlavní a dílčí. Hlavním cílem diplomové práce je identifikace faktorů, které brání transformaci na virtuální organizaci. Dílčím cílem je určení nejvýznamnějších hnacích sil, které implementaci tohoto organizačního modelu podněcují. Pro splnění cíle práce a lepší pochopení toho, jakým směrem se daná diplomová práce ubírá, jsou stanoveny tři výzkumné otázky: Jaké jsou klíčové faktory motivace pro transformaci na virtuální organizaci? Jaké jsou bariéry transformace na virtuální organizaci? Jaké jsou kritické faktory úspěchu fungování virtuální organizace? Data získaná z rozhovorů jsou kódována a analyzována pomocí softwaru MAXQDA. Z provedené studie vyplynulo, že nejvýznamnějšími hnacími silami, které podněcují implementaci virtuálního organizačního modelu, jsou snížení nákladů firmy, lepší work-life balance zaměstnanců a inovativnost, tedy vize stát se moderní pokrokovou
Bariérami, které v transformaci na virtuální organizaci firmám naopak nejčastěji brání, jsou dle výsledků plynoucích z rozhovorů kompletní a časově náročné zavedení nových interních systémů vedoucím k zajištění efektivního způsobu komunikace a skutečnost, že lidé nemají rádi změny, neradi vystupují z komfortní zóny a o fungování virtuálních organizací mají mylné představy, které není snadné prolomit.
Vedoucí práce: Miroslav Špaček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses