Sdílená ekonomika ve vybraných odvětvích - Suin, Artem; Kislingerová, Eva, 1950-; Bichan, Anastasia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním sdílené ekonomiky z různých pohledů ve vybraných odvětvích. Tato práce objasňuje koncept sdílené ekonomiky a popisuje principy jejího fungování. Cílem této diplomové práce je poskytnout celkový obraz o využití principů sdílené ekonomiky v odvětvích, které byly vytvořeny před vznikem fenoménu sdílené ekonomiky. V rámci práce byli vytvořeny hypotézy o vlivu sdílené ekonomiky na podnikání a společnost – zejména vliv využití principů sdílené ekonomiky na finanční zdraví podniku, vliv na sociální život uživatelů služeb sdílené ekonomiky a vliv na konkurenční rámec. Výsledky ekonomického srovnání ukazují, že použití modelu sdílené ekonomiky nedělá podnik stabilnějším a finančně zdravějším než přímý konkurent srovnatelné velikosti ze stejného odvětví, který pracuje jako klasický podnik. Podle získaných výsledků bylo zjištěno, že sdílená ekonomika má významný pozitivní sociální vliv na své uživatele. Na základě výsledků studie konkurenčního boje s podniky sdílené ekonomiky jsou zdůrazněny určité výhody a nevýhody podniků sdílené ekonomiky ve srovnání s klasickými podniky.
Vedoucí práce: Eva Kislingerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses