Sdílená mobilita v Praze a předpoklady její vývoje - Filonova, Elizaveta (2023)
Cílem diplomové práce je zhodnocení aktuální situace se sdílenou mobilitou v Praze a posouzení perspektiv vývoje. V teoretické části práce jsou rozebraný definice, přímo související se sdílenou mobilitou. Následně jsou porovnané carsharing а osobní individuální doprava (vlastní auto). Praktická část je věnovaná sdílené mobilitě v Praze a to zejména carsharingu. Zaprvé jsou analyzovány firmy, které provozují carsharing v Praze. Zadruhé je provedeno dotazníkové šetření mezi obyvateli Prahy. Přínosem dané práce je syntéza teoretických sekundárních poznatků z odborných článků zahraničních autorů na téma sdílené mobility a praktických primárních dat získaných pomoci webových stránek společností, provozujících carsharing v Praze, recenzí vybraných firem na Google, dotazníkového šetření, které proběhlo mezi obyvateli Prahy a osobní e-mailové komunikaci s ředitelem družstva Autonapůl. Sesbíraná data umožnili porozumět situace se sdílenou mobilitou v Praze a nastínit předpoklady dalšího vývoje.