Pojišťovací makléř a jeho role v procesu likvidace pojistných událostí - Svoboda, Martin (2023)
Diplomová práce je zaměřena na popis role pojišťovacího makléře při likvidaci pojistných událostí. Práce představuje subjekty českého pojistného trhu, které mohou distribuovat pojištění, a věnuje se legislativním a odborným personálním požadavkům vztahujícím se k dané činnosti. Dále se pak zaměřuje na pojišťovací makléře a jejich roli a významu na pojistném trhu. V práci je vyložen průběh likvidace pojistných událostí, a to jak v obecné rovině, tak z pohledu makléře, a jsou zde vysvětleny pojmy související s touto významnou každodenní aktivitou pojišťoven. Právě procesu likvidace je pak věnována závěrečná část této diplomové práce, kde jsou popsány praktické příklady pojistných událostí a jejich likvidace s přihlédnutím na postup výpočtu plnění a úlohu pojišťovacího makléře. Příklady škod jsou ilustrovány z oblasti neživotního pojištění, konkrétně pak z pojištění majetku a odpovědnosti.