Analýza resilience u manuálně pracujících zaměstnanců ve výrobně masných výrobků - Dvořáková, Aneta (2023)
Práce se zabývá problematikou resilience zaměstnanců v oblasti zpracování masa a produkce masných výrobků. Základním stavebním kamenem studie je vlastní výzkum skupiny 100 zaměstnanců menšího podniku z daného odvětví. Výzkum byl uskutečněn formou dotazníkového šetření. Bylo zjištěno, že zkoumaný vzorek zaměstnanců vykazuje vysokou míru loajality k zaměstnavateli, což je doloženo srovnáním délky jejich pracovního poměru u daného zaměstnavatele. Podstatným zjištěním je pak existence příznaků určitých zdravotních následků povolání, které (jakkoliv nejsou vážné) mohou v relativně krátké době přerůst z individuálních problémů jednotlivců do systémového problému zaměstnavatele. Bylo totiž doloženo, že postavení zaměstnavatele na trhu práce, a zvláště v oblasti možnosti získání nových pracovních sil není příliš stabilní, což je dáno především řadou specifických okolností daných regionem působení zaměstnavatele i požadavky na odbornost zaměstnanců. Jako jedna z možností oddálení systémového problému nedostatku pracovních sil byla proto navržena opatření k posílení resilience zaměstnanců. Jde především o poskytnutí různých programů kompenzujících fyzickou náročnost a prostředí výkonu pracovní činnosti.