Analýza resilience u manuálně pracujících zaměstnanců ve výrobně masných výrobků - Dvořáková, Aneta; Motlová, Veronika; Plaček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Práce se zabývá problematikou resilience zaměstnanců v oblasti zpracování masa a produkce masných výrobků. Základním stavebním kamenem studie je vlastní výzkum skupiny 100 zaměstnanců menšího podniku z daného odvětví. Výzkum byl uskutečněn formou dotazníkového šetření. Bylo zjištěno, že zkoumaný vzorek zaměstnanců vykazuje vysokou míru loajality k zaměstnavateli, což je doloženo srovnáním délky jejich pracovního poměru u daného zaměstnavatele. Podstatným zjištěním je pak existence příznaků určitých zdravotních následků povolání, které (jakkoliv nejsou vážné) mohou v relativně krátké době přerůst z individuálních problémů jednotlivců do systémového problému zaměstnavatele. Bylo totiž doloženo, že postavení zaměstnavatele na trhu práce, a zvláště v oblasti možnosti získání nových pracovních sil není příliš stabilní, což je dáno především řadou specifických okolností daných regionem působení zaměstnavatele i požadavky na odbornost zaměstnanců. Jako jedna z možností oddálení systémového problému nedostatku pracovních sil byla proto navržena opatření k posílení resilience zaměstnanců. Jde především o poskytnutí různých programů kompenzujících fyzickou náročnost a prostředí výkonu pracovní činnosti.
Vedoucí práce: Veronika Motlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses