Zhodnocení regionálních disparit v oblasti hospodaření krajských nemocnic poskytujících zdravotní péči ve vybraných krajích České republiky - Kobilková, Anna (2023)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením regionálních disparit v oblasti hospodaření krajských nemocnic ve vybraných krajích České republiky. Hlavním pilířem této práce je vlastní analýza postavená na zvolených ekonomických ukazatelích hospodárnosti, které jsou hodnoceny pomoci tzv. výkonnostních ukazatelů. Analýza odhaluje regionální disparity v míře participace krajského úřadu na řízení i financování zdravotní péče a dále také v úrovni technické vybavenosti, personálním zabezpečení včetně jeho odměňování a vytíženosti jednotlivých zdravotnických zařízeních. Výsledky ukazují hospodárné chování především ve Zlínském a relativně také v Libereckém a Ústeckém kraji. Naopak méně hospodárné chování je viditelné v Jihočeském a Karlovarském kraji, jejichž krajské nemocnice by měly být předmětem dalších analýz. Diplomová práce upozorňuje především na slabá místa v oblasti hospodaření krajských nemocnic a dává tak podněty k případným hlubším revizím. Výsledky mohou být využity jako základní vstup k realizaci strategického plánování na úrovni jednotlivých regionů.