Reprezentácia športovcov v športových organizáciách - Tóth, Matej (2023)
Táto záverečná práca sa zaoberá analýzou histórie a fungovania komisií športovcov a iných druhou reprezentácie športovcov v športovom hnutí a ich význam pre toto hnutie. V práci je zachytený historický vývoj predovšetkým komisie športovcov medzinárodného olympijského výboru a jej vplyv na vznik ostatných komisií športovcov a iných organizácií zastupujúcich športovcov na medzinárodnej a národnej úrovni. Práca analyzuje aj aktuálny systém fungovania reprezentácie športovcov vo svete a na Slovenku. Ich prepojenie a modely fungovania. Ako kooperujú, aký vzťah, interakcia je medzi jednotlivými úrovňami komisií športovcov a aký je vzťah s ďalšími organizáciami zastupujúcich športovcov. Analýza bola vykonaná z dostupných zdrojov- ako sú východiskové dokumenty (olympijská charta a stanovy) a aktuálne štatúty, analýza jednotlivých komisii športovcov, z prieskumu zapojenia zástupcov športovcov v športových organizáciách na Slovensku a na základe rozhovorov s kompetentnými respondentami. Na základe vyššie uvedených analýz bolo cieľom tejto záverečnej práce uviesť návrhy a odporúčania na efektívnejšie fungovanie a posilnenie komisií športovcov národných olympijských výborov a národných športových zväzov.