Vliv konfliktních informací na rozhodnutí - Medová, Ilona; Vrbová, Lucie; Frollová, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Cílem této práce je průzkum toho, co vyvolají konfliktní informace u spotřebitele při jeho rozhodování. Konkrétněji se práce zaměřila na zkoumání zmatení jedinců po vystavení konfliktním informacím a další propojení tohoto zmatení ve vztahu k obecnému postoji jedince k nejistotě a k riziku, což jsou faktory, které ovlivňují individuální rozhodování. Významnou součástí zkoumání bylo prověřování teorií o tendenci vyhledávání informací po konfrontaci s konfliktními informacemi, čemuž se věnovaly zejména výzkumné otázky. Kromě toho bylo cílem práce pokusit se definovat, jakým způsobem se sledované spojitosti mění s ohledem na pohlaví jedince. V neposlední řadě se pak práce zejména ve své teoretické části pokouší konsolidovat dosavadní poznatky o konfliktních informacích a obohatit je i o nově nalezená propojení napříč obory lidského zkoumání, která by při rozhodování spotřebitele mohla být relevantní. Praktická část této práce je postavena na výsledcích dotazníkového šetření, které zodpovědělo celkem 165 respondentů, přičemž k analýze dat byly využity statistické metody t-testu a korelací. Výsledky potvrdily, že konfrontace s konfliktními informacemi vede ke zmatení jedinců při jejich zvažovaném rozhodnutí o výběru ubytování a popsaly vztah k tendenci vyhledávat informace, nicméně neprokázaly původní hypotézy o rozdílu mezi pohlavími či moderací skrze nejistotu nebo riziko.
Vedoucí práce: Lucie Vrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses