Strategická analýza konkrétního podniku - Nalieskin, Stanislav (2023)
Cílem práce je pomocí provedené strategické analýzy a zjištění hlavních příležitostí a hrozeb a také silných a slabých stránek vybrané společnosti navrhnout strategická doporučení se zaměřením na zvýšení konkurenceschopnosti a tržního podílu společnosti IKEA Česká republika s.r.o. v produktové kategorii kuchyní na českém trhu. Práce je rozdělená na teoretickou část a praktickou část. V teoretické části jsou definovány pojmy strategie, strategická analýza, cíle, mise a vize společnosti, dále jsou rozebrané jednotlivé dílčí metody strategické analýzy. V této části jsou také představeny výsledky dodatečné literární rešerše, jejímž cílem je zjistit hlavní faktory ovlivňující spotřební chování zákazníků v kategorii kuchyní, které jsou pak použité v praktické časti při zpracování jednotlivých analýz. Ve zmíněné praktické části je provedená strategická analýza společnosti IKEA Česká republika s.r.o. zaměřená na české odvětví kuchyní. Jsou povedeny analýzy okolí a vnitřních zdrojů a schopností podniku, které umožnili identifikaci příležitostí, hrozeb, jeho slabých a silných stránek. V syntéze byly pak oceněné vzájemné vazby mezi nimi a jejich komplexní vliv na společnost. Na základě toho bylo potom stanoveno strategické doporučení se zaměřením na zvýšení konkurenceschopnosti a tržního podílu sledované společnosti na českém trhu s kuchyněmi.