Reakce na změnu nákupního chování zákazníků během první vlny pandemie - strategická reakce společnosti Albert - Pospíšilová, Nikola; Krause, Josef, 1978-; Kubíček, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Cílem diplomové práce je detekce a analýza změn spotřebních chování zákazníků řetězce Albert v době prvního lockdownu trvající od března do května 2020. Dílčím cílem je vytvoření souhrnu a analýzy reakcí řetězce Albert na tyto změny spotřebního chování. Byla stanovena hlavní výzkumná otázka: VO1 – „Jak se změnilo nákupní chování během první vlny pandemie u zákazníků řetězce Albert?“. Dále byla definována podotázka VO2 –„Jak na změnu nákupního chování zákazníků reagoval řetězec Albert?“. Vzhledem k tomu, že Albert nabízí širokou nabídku potravin a nachází se po celém Česku, je vhodným řetězcem pro srovnávání nákupního chování před a během pandemie. Pro zodpovězení výzkumných otázek byl využit kvantitativní výzkum (dotazníkové šetření) doplněný o expertní rozhovory s manažery Albert.
Vedoucí práce: Josef Krause
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses