Jak ovlivňuje závislost na marihuaně pracovní život - Hlinka, Viktor (2023)
Tato bakalářská práce zkoumá problematiku závislosti na marihuaně a její dopad na pracovní život dospělých osob v České republice. Cílem práce je vytvořit souhrn doporučení pro manažery, kteří se setkávají s rizikovými pracovníky se závislostí na marihuaně. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsou definovány pojmy závislost, marihuana, pracovní prostředí a prevence. Dále jsou popsány důsledky užívání marihuany na pracovišti, rizikové faktory pro rozvoj závislosti a možnosti léčby a pomoci. V praktické části je proveden kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů s pěti uživateli marihuany a jedním manažerem, který se potýkal s uživateli marihuany ve svém týmu. Na základě analýzy rozhovorů jsou formulovány hlavní zjištění a doporučení pro nadřízené a uživatele marihuany.