Problematika zaměstnávání a personálního rozvoje rusky mluvicích imigrantů na českém trhu práce - Zavolskaia, Veronika (2023)
Cílem této diplomové práce je analyzovat problémy, se kterými se potkávají rusky mluvící cizinci na trhu práce v České republice (ČR), a získat tak informace, jež přispějí ke zlepšení podmínek při zaměstnávání těchto osob. V současné době je problém imigrantů na trhu práce velmi aktuální, a to zejména vzhledem k současné situaci na tuzemském pracovním trhu. Nedostatek zaměstnanců, stárnutí obyvatelstva a potřeba rychlé adaptace na změny ve světe jsou momentálně výzvami pro místní personální oddělení. V teoretické časti jsou prozkoumány problémy trhu práce v ČR, motivace přijíždějících pracovníků a složitosti procesu vstupu na pracovní trh. Dále jsou porovnány příslušné kulturní dimenze – ruská, ukrajinská a česká. Praktická část obsahuje výzkum druhů, hloubky a zákonitostí problémů, se kterými se potkávají rusky mluvící imigranti na trhu práce. Tento výzkum byl proveden pomocí kvalitativní metody hloubkových rozhovorů a kvantitativní metody dotazníkového šetření.