Mezinárodní portfoliové investice - empirie a praxe - Soukup, Hynek; Mandel, Martin, 1962-; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Portfoliové investice jsou velice aktuální téma, zejména v období celosvětově zvýšené inflace. Přestože jsou již portfoliové investice poměrně důkladně popsány, názory na to, zda jsou teoretické základy stále pro současnost relevantní, se liší. Zejména otázka mezinárodní diverzifikace portfolia, která měla v druhé polovině 19. století podstatné uplatnění, v současnosti již nemá takový význam díky vlivu celosvětové globalizace. Vytvořil jsem proto akciové portfolio, které bylo složeno z mezinárodních akcií a vystavil ho porovnání s indexem S&P 500, který zastával mezinárodně nediverzifikované portfolio. Zaměřil jsem se na dimenzi výnosnosti a rizika. Ve sledovaném období 2 měsíců byl v obou dimenzích nakonec úspěšnější index S&P 500. Hodnota vzájemné korelace však naznačila, že i v současné době nejsou trhy mezi sebou plně propojeny.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses