E-commerce platformy firmy PPL - Odložilík, Tomáš (2023)
Diplomová práce se zabývá analýzou trendů v oblasti e-commerce platforem ve spolupráci se společností PPL. Práce je rozdělena na dvě základní části. V teoretické části autor vymezuje problematiku elektronického obchodování a e-commerce platforem s použitím zahraniční i české odborné publikace se zaměřením na aktuální stav v tuzemsku. E-commerce platformy nebo také 3PVs platformy jsou v práci považovány za nezávislou třetí stranu pro ověření přesnosti a transparentnosti dat během akce mezi dvěma interagujícími stranami v rámci elektronického obchodování. Platformy zasahují do širokého spektra činností uvnitř i vně společnosti. Cílem práce je analyzovat trendy 3PVs platforem v České republice a identifikace oblastí e-commerce pro investiční rozhodování společnosti PPL. Výzkumná část je rozdělena na analýzu současného stavu PPL v e-commerce a smíšeného výzkumu za účelem pochopení nároků zákazníků. Smíšený výzkum je tvořen z dotazníkového šetření a polostrukturovaných rozhovorů s obchodními zákazníky společnosti PPL. Výsledná investiční doporučení se týkají nejvytěžovanějších oblastí e-commerce platforem s převládajícím trendem užívání jedné platformy s doplňkovými moduly, informačních zdrojů a úzkých míst při napojování na balíkové služby.