Srovnání oslav masopustu na Hlinecku (ČR) a na Liptově (SR) - Maršíková, Barbora (2023)
Bakalářská práce Porovnání masopustních obchůzek na Hlinecku (ČR) a Liptově (SK) se zabývá historií, současností a vývojem oslav masopustů v konkrétních oblastech. Zaměřuje se především na rozdíl mezi kulturním dědictvím zapsaným na seznamu UNESCO (oslavy na Hlinecku) a tradicí, jež se samovolně, bez jakékoliv odborné kontroly, vyvíjí a ztrácí tak některé tradiční prvky. Zároveň je zde sledován přístup obou států k péči o nemateriální kulturní dědictví. Práce se dělí na praktickou a teoretickou část. Obsah teoretické části je čerpán z literárních a internetových zdrojů a jsou využívány také vlastní zkušenosti autorky. V praktické části se práce zaměřuje na aktéry masopustů. Jsou provedeny řízené rozhovory, které jsou následně náležitě rozebrány a jsou porovnány poznatky a názory.