Kvalifikační předpoklady znalecké a odhadcovské činnosti - Hrazdírová, Eliška; Drozen, František; Zelený, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá znaleckou činností a změnami, které přinesl nový zákon č. 254/2019 Sb. účinný od 1. ledna 2021 a zkoumá jeho dopady na znalce v České republice. Teoretická část práce vymezuje pojmy, shrnuje dostupnou literaturu k tématu a uvádí čtenáře do historie judikatury upravující znaleckou činnost. Nejdůležitější kapitolou teoretické části je popis výkonu znalecké činnosti, která poskytuje praktické informace z této profese. Poslední kapitola této části se zabývá kvalifikací uchazeče o zapsání do seznamu znalců. Praktická část analyzuje platný zákon, srovnává ho s jím nahrazeným zákonem č. 36/1967 Sb. o znalcích a tlumočnících a zaměřuje se na praktické změny, které znalci pocítili nejvíce. V závěru je na základě výzkumných metod potvrzena hypotéza, že přijetí tohoto zákona negativně ovlivnilo znaleckou činnost a výrazně přispělo k odchodu znalců z profese.
Vedoucí práce: František Drozen
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses