Sběratelství umění : motivace českých sběratelek umění k nákupu uměleckých děl - Makovská, Aneta (2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem sběratelství umění a zaměřuje se na motivaci koupě uměleckých předmětů u českých sběratelek. Cílem práce je prozkoumat motivy, cíle, hodnoty a specifické rozhodovací procesy českých sběratelek umění při koupi uměleckých předmětů. Teoretická část se zabývá trhem s uměním, nabídkou a poptávkou a poskytuje definice základních pojmů jako je sběratelství, muzeum či galerie. Dále zkoumá ekonomické příležitosti žen v České republice a psychologické aspekty, které ovlivňují rozhodovací procesy koupě. Praktická část využívá metodiky kvalitativního výzkumu a polostrukturovaných rozhovorů. Dále praktická část představuje profily jednotlivých respondentek spolu s charakteristikami, motivacemi a cíli sbírky. Závěr této bakalářské práce prezentuje získané informace o motivech a cílech sběratelek umění v České republice.