Financování divadelního provozu – případová studie - Urbanová, Veronika (2023)
Cílem bakalářské práce je zpracovat analýzu organizace a jejího chodu. Vybranou organizací pro tuto analýzu je Hudební divadlo Karlín. Teoretická část práce pojednává o historii muzikálů, jejich vývoji a jejich současnosti. Zaměřuje se také na možnosti financování divadel v České republice, na příspěvkové organizace hlavního města Prahy a na růst cen energií, který nastal v roce 2022. Praktická část je již věnována Hudebnímu divadlu v Karlíně. Konkrétně je zmíněna personální struktura divadla, jeho repertoár a s ním související návštěvnost. Důraz je kladen na financování divadla, výši neinvestičního příspěvku a soběstačnost divadla. Práce využívá kvalitativního výzkumu založeného na analýze veřejně dostupných dokumentů a také polostrukturovaného rozhovoru s vedením Hudebního divadla Karlín.