Opravné položky k dlouhodobému hmotnému a nehmotnému majetku - Čajková, Karolína; Šrámková, Alice; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice opravných položek k dlouhodobému hmotnému a nehmotnému majetku. Práce se dělí na 5 teoretických kapitol a praktickou část. V první kapitole jsou přiblíženy základní pojmy důležité pro tuto problematiku, jako je např. zásada opatrnosti nebo inventarizace. Druhá kapitola se věnuje charakteristice dlouhodobého majetku z účetního hlediska. Ve třetí kapitole se řeší účetní odpisy dlouhodobého majetku jakožto trvalé snížení hodnoty. Čtvrtá a stěžejní kapitola mojí práce se věnuje dočasnému snížení hodnoty majetku. V kapitole je rozebráno testování aktiv na znehodnocení, výpočty zpětně získatelné částky a diskontní sazby, tvorba a rozpuštění opravných položek a následné zaúčtování veškerých operací. Pátá kapitola stručně rozebere vliv opravných položek na odloženou daň. V praktické části jsou shrnuty poznatky a aplikovány postupy z teoretické části na praktických příkladech fiktivní firmy.
Vedoucí práce: Alice Šrámková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses