Vliv pandemie Covid-19 na insolvence právnických osob v České republice - Drboutová, Valentýna (2023)
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv pandemie COVID-19 na insolvenčních řízení v České republice, identifikovat oblasti ekonomiky, které utrpěly nejvíce, a navrhnout metody, jimiž by subjekty mohly předejít úpadku. V teoretické části jsou popsány základní pojmy a vývoj insolvenčního práva společně s popisem vlivu pandemie COVID-19. Praktická část se zabývá analýzou dopadu koronavirové krize na insolvence právnických osob, analýzou nejpostiženějších odvětví a v neposlední řadě poskytuje doporučení opatření proti úpadku. Zatímco vliv pandemie na insolvence nebyl potvrzen, nejvíce zasaženými odvětvími byly velkoobchod a maloobchod, stavebnictví, ubytování, stravování a pohostinství a administrativní a podpůrné činnosti. Prevence úpadku zahrnuje sledování mezery krytí, využití preventivní restrukturalizace a zavedení nástrojů včasného varování.