Od počátečního nadšení k následné deziluzi aneb proč florbal nezavedl nový hrací čas - Svobodová, Zuzana (2023)
Tato práce si klade za cíl zmapovat z dostupných zdrojů šestiletý vývoj tématu realizace konceptu „Future of Floorball“, který charakterizuje především zavedení nového hracího času, a postoje mezinárodní florbalové federace k němu. Úvodní kapitoly této práce přinášejí pohled na sportovní federaci jako politickou organizaci a vlivy v ní působící, především v podobě zájmových skupin, dále je detailně představeno prostřední mezinárodního florbalu a definování důležití aktéři. Na ně navazuje kvalitativní obsahová analýza datového souboru vytvořeného z veřejně dostupných materiálů uveřejněných mezinárodní florbalovou federací. Na základě následného zkoumání jsou odhaleny změny postoje IFF, identifikují se zájmové skupiny, které mohly mít vliv na konečné rozhodnutí a zkoumá se, zda a jak se vliv projevil – tzn. hledá se korelace mezi postoji jednotlivých skupin a výsledkem konečného rozhodnutí. Výsledkem zkoumání je identifikace těch zájmových skupin, které měly vliv na konečný výsledek.