Smart Cities – příležitosti pro firmy - Hasanbegović, Lejla (2023)
Účelem této diplomové práce je zjistit, jak lze uchopit koncept Water Smart City v hlavním městě Praze. Cílem je zjistit, jak koncept Water Smart City může přispět k rozvoji podnikatelského prostředí v hlavním městě Praze a zda je možné hledat inspiraci i v zahraničí. Celková práce je rozdělena na dvě části, na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje základním pojmům týkajícím se konceptu Smart City a dále se soustředí na vodní hospodářství v tomto konceptu. Praktická část se věnuje analýze vodního hospodářství v Praze, zahraničním příkladům Water Smart City a pražským a evropským strategiím věnujícím se tématům chytrého a udržitelného hospodaření s vodou. Poté byla provedena analýza příležitostí pro podniky na základně předchozích poznatků. Příležitosti byly rozděleny do čtyř částí: technologie na šetrné zacházení s vodou, zachycování dešťové vody, recyklace vody a vodní hospodářství v Praze. V závěru je vyhodnocení dané práce.