Ocenění podniku SORAL & HANZLIK Medical s.r.o. - Haiblík, Adam (2023)
Záměr diplomové práce je ocenit zdravotnickou společnost SORAL & HANZLIK Medical, spol. s r.o. k 1.4.2022, z důvodu potencionální akvizice větším subjektem. Cílem diplomové práce je určit tržní hodnotové rozpětí pro nalezení vhodné nabídkové ceny ze strany kupujícího s ohledem na synergické efekty. V první části práce je stanoven metodologický postup pro ocenění synergických efektů a vymezení strategických záměrů kupující stranou. V další části je podrobně oceněn podnik bez zahrnutí efektu možné synergie. Dále je metodologický postup synergii zanesen do konkrétních propočtů a určen vliv na generátory hodnoty v oceňovacím modelu. V závěru práce je shrnutí výsledných ocenění a zobrazen vliv synergie. Diplomová práce rozebírá problematiku ocenění podniku ve zdravotnickém sektoru a vyčíslení synergických efektů, které mají zásadní vliv na rozhodnutí akvizitora o koupi podniku.